top of page
A technológiáról bővebben

Az iparágban két fő típusra választhatjuk a technológiát az alapján, hogy a fázisszétválasztás milyen eljárás szerint történik. E szerint lehet:Nedves technológia: A KATECH Zrt. üzeme által is alkalmazott eljárás. A fázisszétválasztás nedves állapotban történik, a sterilizálás után, a szárítás előtt.

 

A két fázist lé és lágy + csont fázisnak nevezzük. A lágy + csont fázisból készül a húsliszt, a lé-fázisból kémiai és mechanikai fázisszétválasztási műveletekkel gyártjuk a takarmányzsírt.Előnyei: Kíméletes feldolgozási technológia, a lisztek emészthetősége magas, a zsír tisztasága és annak paraméterei kíválóak, kevésbé érzékeny az alapanyag összetételére.Száraz technológia: A zsír fázis szétválasztása présgépen keresztül történik, szárítás után.

A berendezés húsliszt és zsír fázisra különíti el a még zsíros húslisztet. A zsírtalanítás után történik a liszt örlése, tárolása és kiszerelése.Előnyei: Egyszerű gépegységek, a technológia üzemeltetése nem igényel komolyabb ismereteket.Hátrányai: A lisztek emészthetősége alacsonyabb, a zsír tisztasága és paraméterei változóak lehetnek, rendkívül érzékeny az alapanyag összetételére, a présgép rendszeres igénybevétele miatt a fázisszétválasztás hatásfoka gyakran változó

Vissza

bottom of page